Urinblåsecancer

Urinblåsecancer är tre gånger så vanligt hos män än hos kvinnor, och det är vanligast bland de som är över 65 år. I Sverige är det 2000 personer som upptäcker att de har urinblåsecancer, och ett hundratal får samma typ av cancer i slemhinnan i andra delar av urinvägarna, men även i njurbäcken och urinledare.
 
Man brukar upptäcka urinblåsecancer om man märker att man har blod i urinen. Det behöve inte komma hela tiden, utan det kan uppkomma en gång, sedan tar det en längre tid innan symptomen visas igen, så därför bör man kolla upp det vid första sjukdomstecknet! I vissa fal, dock rätt ovanliga, så kan cancern orsaka smärta och cancertumören växer på djupet i urinblåsan. Det kan även förekomma trötthet och att man tappar vikt.
 
Cancer i urinblåsan har tyvärr börjat öka. Man kan få det genom cancerframkallade ämnen i omgivningen, tobaksrökning och de som har i sitt arbete att de utsätts för förbränningsgaser från kol eller för kemiska ämnen som används inom gummi- och färgindustrin. Så för att undvika att få urinblåsecancer så ska man undvika dessa saker!
 

Det finns olika tumörsstadier, och även olika behandlingar. De behandlingar som förekommer är cytostatika (alltså cellgifter), strålbehandling, operation eller smärtlindrande medicering.
 
 
 

 






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback