Stöd rosabandet

Idag på mitt extrajobb såg jag något nytt som kommit in i butiken. Nämnligen en jättefin rosa sport-BH som stödjer Rosabandet. Den har även fickor för bröstinlägg, vilket kan vara bra för den som vill ha det.
BHn kostar 300 kronor och vid köp av denna stödjer du Rosabandet med 50 kronor!
För att läsa lite mer om BHn klicka här.
 
Fin va? Tyget är supermysigt också!

Det slutar inte alltid i tårar

"Framtiden är verkligen här, den framtiden är nu och den framtiden för med sig att det finns fler och fler patienter som tackar forskningen för att kan krama sina barn och säga vackra ord till dem de älskar."
 
Läs det inspirerande reportaget HÄR!

Fakta om Elin

Vad heter du?

Elin Louise Berglund.

När och var är du född?

Jag föddes på Sundsvalls BB 28 januari 1994.

Vilket stjärntecken är du?

Vattumannen.

Vart bor du?

Jag är bokförd hos mina föräldrar som bor i Trehörningsjö, ett samhälle 8 mil utanför Örnsköldsvik. Men eftersom det inte går några bussar därifrån till Örnsköldsvik där jag går skolan så har jag en liten lägenhet här i stan istället. Så man skulle egentligen kunna säga att jag bor i Örnsköldsvik då.

Min familj:

Eftersom mina föräldrar inte bor tillsammans längre så är den ganska splittrad men jag ska försöka förklara den lite kort. Min mamma och hennes sambo Lars bor som jag sa tidigare i Trehörningsjö. Jag har även en lillebror på 11 år som heter André som också bor där. Min pappa (som jag inte har så jättemycket kontakt med) bor 6 mil nedanför Sundsvall i samhället Fränsta. Han bor där med sin fru och tre småflickor, Sabina, Therese och Vilma.

Har du varit utomlands?

Ja, första gången var i Bulgarien när jag var 6 år med min pappa och släkt därifrån. Andra gången var i Nice i Frankrike med mamma när jag var runt 12 år. Och det senaste var i Filippinerna med min pojkväns familj nu i våras.

Hur lång är du?

1.61. (ganska kort då alltså)

Ögonfärg?

Blåa.

Glasögon?

Faktiskt inte. Nästan alla i min släkt har det, så väntat näst intill tills jag ska börja se suddigt...

Civilstånd?

Har en pojkvän sedan mer än 1 ½  år tillbaka. Vi träffades nyår 2010 där vi drogs till varandra typ hela kvällen, och så har det sedan fortsatt.

Vad ville du bli när du var liten?

Frisör  var det jag ville bli som liten. Men sedan efter att ha tittat på James Bond filmer och Beck så växte drömmen om att bli agent fram. Dock så försvann den efter ett tag, haha.

Vad vill du bli nu?

Jag vet faktiskt inte helt hundra. Har varit inne på att plugga vidare till socionom men nu de senaste månaderna har sociologilinjen lockat mig mera. (Ska kolla upp mer om den linjen med syon i år)

Har du några förebilder?

Eftersom jag inte varit speciellt aktiv i någon sport eller så, så har jag ingen jag kan se som förebild i den kategorien. Dock nu dom sista åren så har jag följt bloggar flitigt och om jag nu skulle välja mig en förebild skulle det faktiskt bli Isabella Löwengrip (Blondinbella). Hon vågar stå för vad hon tycker, hon har lyckats med alla sina företag och har funnit sin kärlek för livet. Och för mig är det en bra förebild.

Vilket djur skulle du vilja vara för en dag?

En katt! Tänk bara att få sova, äta, bli klappad och springa ute i naturen.

Varför vill vi ha detta som projektarbete?

För att cancer är en sjukdom som borde få mer uppmärksamhet. Det finns så många olika cancersorter, ovanliga som vanliga som bör forskas mer om och få fram ett botemedel på. Just därför ska vi försöka göra det som alla egentligen borde göra, att helt enkelt göra något och inte bara titta på.

Vem kom på idén?

Evelina var faktiskt den som kom på denna smarta idé. Hon frågade sedan mig om jag ville vara med och självklart svarade jag ja!

 

 


A little bit of heaven

 
A little bit of heaven handlar om om en kvinna som aldrig tagit livet riktigt på allvar, hon har aldrig haft den stora kärleken och har aldrig haft en tanke på att skaffa barn och familj. Hon får sedan beskedet att hon är döende i cancer, och hennes värld åker upp och ner. En riktigt inspirerande film som för fram många tårar, helt klart sevärd!

Fakta om Evelina

Vad heter du?
Evelina Maria Therese Jonsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När och var är du född?
Jag är född i Örnsköldsvik 1995

Vilket stjärntecken är du?
Tvillingen

Vart bor du?
Jag kommer ifrån ett samhälle ungefär 4 mil utanför Örnsköldsvik som heter Björna, där jag är uppväxt till 13 års åldern. Nu bor jag tillsammans med min mamma i en lägenhet i centrala Örnsköldsvik

Min familj:
Jag är yngst av tre syskon. Jag har en storasyster som heter Marielle, född 88, som är utbildad socionom och mamma till Devin, min underbara systerson, och är sambo med Daniel. Jag har även en storebror som heter Andreas, född 91, som jobbar på Strängbetong i Långviksmon. Mina föräldrar är skilda, så jag bor tillsammans med min mamma Åsa, som jobbar på dagis. Sedan har jag då min pappa Mikael som bor lite utanför stan med sin flickvän Christina, och med henne har jag även fått två halvsyskon på köpet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du varit utomlands?
Faktiskt inte! Om inte Ålandsfärjan räknas förstås, haha.

Hur lång är du?
1.68 cm

Ögonfärg?
Olika i olika ljus vill jag säga, men en blandning av blå/grå/grön

Glasögon?
Yes! Hade det även när jag var liten, men gömde bort dom för jag inte ville använda dem, och det får jag sota för nu

Civilstånd?
Jag är tillsammans med världens finaste kille, Fredric, som just nu är bosatt i Sundsvall för att plugga. Vi träffades faktiskt samtidigt som Elin och hennes kille träffades, och har suttit ihop sedan dess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad ville du bli när du var liten?
Jag har alltid velat bli sångerska, vilket är komiskt eftersom jag inte kan sjunga, haha.

Vad vill du bli nu?
Jag vill plugga till sociolog eller socialpsykolog

Har du några förebilder?
Min underbara mormor, helt klart!

Varför skulle just vi två arbeta tillsammans?
Jag och Elin har varit vänner i många år, och har alltid kommit bra överrens och jobbar väldigt bra ihop, så det var en självklarhet att vi två skulle jobba tillsammans!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad vill vi få ut av detta arbete?
Vi vill göra skillnad, och vi tycker att projektarbetet kunde användas väl för det. Vi vet båda två folk som har dött i cancer, anhöriga och bekanta, och känner även folk som har förlorat sina nära och kära, så vi vet hur hårt denna sjukdom drabbar människor. Därför vill vi samla in pengar och göra skillnad, och hoppas att vi kommer ett steg närmre en lösning på det här problemet.


Bukspottkörtelcancer

Bukspottkörtelcancer är kanske inte den vanligaste bland de unga, men är du runt 65 år så ökar risken att drabbas utav den. Risken att drabbas utav bukspottkörtencancer är ganska stor. Ungefär 900 personer i sverige drabbas av den varje år. Om du är rökare ökar risken betydligt mycker mera också.
 
De vanligaste symptomen utav cancer i bukspottkörteln är bl.a. gulsot, aptitlöshet och viktminskning, smärta i buken och förändrad avföring. Att man även får diabetes kan vara ett symptom. Det handlar då om ålder-diabetes och typ 2-diabetes. Gulsot kan du märka om dina ögonvitor och hud färgas och blir gula eller så kan du märka det om ditt urin blir mörkare medan avföringen blir ljusare. Klåda kan också förekomma. Dock så kan även gulsot betyda något annan än cancer i bukspottkörteln, de kan också vara att en sten täpper till gallgången eller att ett hepatitvirus gett en inflamation i levern.
Enligt andra patienter som haft smärta i buken som symptom har beskrivit denna smärta att den sitter långt inne i magen och strålar ofta ut i ryggen under lång tid.
Om din avföring skulle förändras pga. bukspottkörtelcancer skulle den göra så att tillverkningen av enzymer minskas. Det i sin tur gör att fetten i maten inte bryts ner i tarmen. Avföringen blir då rik på fett vilket gör att den flyter i toavattnet och blir svår att spola ner. Den kan även lukta riktigt illa.
 
Om du skulle drabbas utav bukspottkörtelcancer krävs en operation direkt. Men om den skulle anses som lindrig skulle det kunna diskuteras om en annan behandling så som en mindre kirurgiskt ingrepp som cytostatiska- eller strålbehandling, smärtlindring, behandling av klåda eller läkemedel mot illamående.
 
I de flesta fall upptäcks bukspottkörtelcancern för sent vilket gör att chansen att bli helt botad blir mycket liten. Ungefär 10 % av de som blir opererade blir botade. Och de personer som använder cytostatiskabehandlingar efter sin operation ger 20 % chans att bli botad efter operation.
 
 

Malignt melanom (hudcancer)

Någonting vi alla nog kan vara slarviga på är att kolla våra pigment- och födelsemärken. Ändrar de form, färg, storlek eller börjar att klia så är det dax alla kolla upp dem, för det kan vara malignt melanom (hudcancer). 
 
Malignt melanom är en av de cancerformen som har ökat snabbast i Sverige på senare tid. Alla kan drabbas, män som kvinnor, unga som gamla - allt handlar egentligen om att man måste vara försiktig så att man inte solar för mycket eller bränner sig. Det är inte heller bara huden som behöver drabbas, utan även slemhinnor och ögon. Malignt melanom är även en ärftlig sjukdom, så har någon i din släkt haft det har du större risk att få det själv. Även de personer som har ljus hy och rött hår har extra stor risk att drabbas.
 
Malignt melanom klassas dom den farligaste cancern, eftersom att den kan spridas vidare till andra kroppsdelar genom så kallade "dottertumörer" (metastaser), som avgör hur allvarlig cancern är.
 
Varje år drabbas 2800 personer i Sverige av malignt melanom, och närmare 18% av dem överlever inte. Så det bästa du kan göra för att undvika detta är att skydda dig ifrån solen, helst små barn eftersom deras hud är mer känslig. Lär även känna dina pigment- och födelsemärken och lägg märke till ifall det förändras - då är det dax att söka upp vårdcentral.

Han visste att han snart skulle dö

"Skolan har börjat. Men inte för Sebastian Rajakero. Han fick inte det här sommarlovet, det blev inte några fler fotbollsmatcher. För första gången gick motståndaren inte att finta."
 

Läs HÄR! om Sebbe och hans livsöde, hur han önskar om bara ett sommarlov till, hur han är orolig att han inte ska hinna få det osläppta spelet av World of Warcraft innan han dör, och hur han planerat sin egen begravning. 
 
 

Allt för min syster

 
Vi tänkte tipsa om en film som heter Allt för min syster (Sisters keeper) som handlar om en flicka som får leukemi, och hur hon och hennes familj drabbas. Otroligt rörande film, och tårarna rinner varje gång. Helt klart sevärd film som vi rekommenderar starkt för dig som vill få en bättre bild om vad cancer är och hur den påverkar den sjuke!
 
 

Nu kör vi!

Nu sätter vi igång med arbetet med att samla in pengar till Cancerfonden. Vi kommer att försöka uppdatera så ofta som möjligt med allt ifrån hur vårt arbete går till fakta om olika cancerarter. Följ oss på bloglovin för att stötta oss genom vårt arbete, och håll er uppdaterade!