Äggstockscancer

Varje år drabbas ungefär 2600 kvinnor i Sverige av gynologiskcancer - äggstockscancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer. Dessa sjukdomar skiljder sig dock åt vid symptomen, behandling och prognos.
I äggstockscancer drabbas ungefär 800 av dessa av just äggstockscancer mellan 40-70 års åldern.
 
Symptomen för äggstockscancer är ialla fall oftast väldigt små, vilket leder till att den ej upptäcks snabbt. Men magvärk och en svullnadskänsla i bukan kan vara ett första tecken. Man kan nästan beskriva det som att det kan vara svårt att få igen byxorna, trots att man inte gått upp i vikt. Men du behöver inte bli allt för orolig om detta händer dig eftersom det kan vara godartade muskelknutor och godartade cystor i livmodern också. Dessa är då inte farliga, men om de blir stora brukan man ta bort dem. 
 
Undersökningen av äggstockscancer görs genom en gynekologisk undersökning som görs via en ultraljudsundersökning. Och om det skulle visa sig att man har äggstockscancer görs en bukoperation för att man ska fastställa diagnosen. Detta fastställs då i olika stadium:
 
1. tumören finns enbart i den ene eller båda äggstockarna.
2. tumören har spridit sig i bäckenet.
3. tumören har spridit sig till bukhålan
4. tumören har spridit sig till organ utanför bukhålan.
 
Behandlingen blir då olika pga. de olika stadierna men vanligast så behandlas man med kirurgi och sedan cytostatiska (cellgift). Sedan i framtiden kanske det behövs en till operation eller andra behandlingsmetoder så antikroppar och småmolykylära behandlingar.
 
 
 




Va fin blogg ni har, ska verkligen kolla in den då och då, det lät väldigt intressant det ni skrev. Tack så mycket föresten :)

2012-10-13 // 14:33:10

Vi venter spent på ditt neste innlegg, ikke sant?

2012-10-14 // 23:22:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback