Bröstcancer

Bröstcancer är den cancerformen som är den vanligaste hos kvinnor. Mellan 15-20 personer insjuknar - varje dag, och de som drabbas mest är medelålderskvinnor och äldre kvinnor. Det är 7000 kvinnor som får diagnosen varje år här i Sverige. Det finns även män som insjuknar i bröstcancer, men det är dock väldigt ovanligt, ungefär 40 st per år i Sverige. 
 
Men hur kan man veta att man har bröstcancer? Sjukdomstecknen brukar oftast vara att man känner utav en knöl i bröstet, men det kan även vara att man får en knöl i armhålan, förstorat och hårt bröst, hudrodnad, indragningar i huden och blod eller vätska från bröstvårtan.
 
Som med alla andra cancerformer så finns det olika former av bröstcancer också. Oftast börjar cancern i mjölkgångarnas celler, men den kan även uppstå i mjölkkörtlarna. Det finns bröstcancer som växer långsamt och de som växter snabbt, det beror på person till person. 
 
När man får cancer finns det även olika stadium i olika skalor, beroende på hur långt gången cancern är och hur allvarligt det är. Här nedan är de olika stadien när det gäller bröstcancer.
  • Stadium 0 eller cancer in situ (cancer på platsen) innebär att cancern endast växer i de cellager där den uppstått. Det är en mycket tidig cancerform som kan betraktas som ett förstadium till bröstcancer.
  • Stadium I innebär att tumören är mindre än två centimeter i diameter när den upptäcks och att cancern inte spridit sig till lymfkörtlarna.
  • Stadium II är tumören två till fem centimeter och även lymfkörtlarna kan vara angripna.
  • Stadium III avser tumörer som är större än fem centimeter eller om mer omfattande spridning lymfkörtlar i armhålan finns.
  • Stadium IV innebär att cancern spridit sig och bildat dottertumörer, metastaser.
Tack vare all forskning som gjort i bröstcancer så är det fler idag som överlever. Ofta för att den upptäcks tidigt och även för att behandlingsmetoderna har blivit bättre. Men det vanligaste sättet att behandla cancer är med operation. Annars används även strålbehandling, hormonell behandling och cellgifter som ges för att det ska minska risken för att cancern kommer tillbaka. 
 
Vad som orsaker bröstcancer är inte helt fastställt än. Men de tror att det finns olika faktorer som kan påverka, såsom p-piller och hormonbehandlingar, vilken livsstil du har och ärftlighet. Men eftersom det är en så pass vanlig sjukdom så kan egentligen vem som helst insjukna. 
 
Idag är det mellan 70-80% som överlever bröstcancer varje år. Nu när det är Oktober och det är den rosa månaden så finns det oändligt många sätt för Dig att stödja cancerfonden och bidra till forskningen, köp ett rosaband eller se dig omkring i dina lokala affärer så finns det många sätt att bidra genom att köpa olika varor.
 
Och ni kvinnor som läser, känn på era bröst regelbundet för att hålla koll efter eventuella knölar. Här nedan har ni en guide hur ni ska göra för att bäst kunna känna efter!
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback