Cellgifter

Många tar fel och tror att man tappar håret utav cancer, men det är egentligen av cellgifter (cytostatisabehandling), så vi tänkte reda ut det så att alla förstår vad detta innebär!
 
Cellgifter är något man ger den sjuke för att bota eller bromsa upp cancern. Det används även för att den sjuke inte ska få återfall och få cancer igen. Det cellgifter gör är att döda cancercellerna, men tyvärr påverkas även friska celler vid behandlingen. Det kan även förekomma biverkningar av behandlingar, och det kan vara att man får sänkta blodvärden, håravfall och mag-tarmbesvär. 
 
 
Cellgifter kan ges före, under och efter operation, och ges då för att bota, lindra eller ge längre överlevnadstid för den sjuke. Här i Sverige används 60-tal olika cellgifter, vissa är bildade av naturen och vissa har gjorts till läkemedel. Cellgifterna angriper cellerna på olika sätt, men huvudresultatet blir ofta detsamma, att  de elakartade cellerna dör. 

Men tillbaka till detta med håravfall. Varför håravfall tillkommer som en biverkning vid cellgifter är att hårsäckarna skadas vid behandlingen, vilket gör att man kan tappa håret. Detta är även beroende på personen och vilket cellgift man tar, alla tappar alltså inte håret, och i vissa fall kan håret bara bli tunnare. 
 
 
 
 




Hej vill du få presentkort till olika klädbutiker helt gratis och gillar att medverka i olika tävlingar o vinna jätte fina priser? Bli då medlem på denna super bra sida: http://www.gratisklader.se/?r=196700

2012-10-16 // 11:24:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback