Matstrupscancer

Matstrupscancer är inte så vanligt. I Sverige drabbas ca 400 per år. Det är även mer vanligt att män drabbas av matstrupscancer, hela tre fjärdedelar av fallen är på män. Cancern är som sagt ovanlig i Europa och Nordamerica men betydligt vanligare i Kina, Afghanistan, Iran, Turkiet och nordösrta Sydamerika. Länder mer stor mat-, rök- och alkoholvanor är också väldigt vanligt. 
 
Dom vanligaste symptomen på matstrupscancer är svårigheter att svälja mat och viktnedgång. Efter ett tag kan det även göra att det blir svårt att svälja vätska. Smärta och blödningar kan också förekomma. 
 
Det finns även olika former av matstrupscancern och de är skivepitelcancer och adenocarcinom. Skivepitelcancer förekommer i alla delar av matstrupen börjar växa i slemhinnan. Adenocarcinom förekommer i nedre delan av matstrupen och börjar i körtlarna där. 
 
Behandlingen av matstrupscancern sker på olika vis eftersom alla fall är oftast olika, men de finns två vanliga behandlingar. Första är en operation som sker i matstrupen och en del av magsäcken. Detta kombineras ofta med strålning eller cytostatiska före operation också. Mellan 20 och 30 % operaras.
En andra lösning är bara strålning eller cytostatiska för att lindra symtomen när en operation inte är möjlig. Man kan även sätta in en så kallad stent i matstrupen som håller tumören åt sidan för att mat och vätska ska kunna passera. 
 
Eftersom cancer i matstupen ofta upptäcks för sent pga. dåliga symptom, så är prognosen för att överleva ganska dålig. Fem år efter diagnosen lever ca 10 % av de drabbade. 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback