Njurcancer

Varje år drabbas cirka 1000 personer I Sverige utan njurcancer. Män drabbas 1,5 till 2 gånger så ofta som kvinnor. Men en sak som är bra är att antalet som insjuknat har minskat de senaste 20 åren. De flesta som drabbas av njurcancer är 60 år eller äldre, men det förekommer också fall hos personer under 40 år.
 
Njurcancer saknar oftast symptom, utan upptäcks oftast av andra utredningar av andra orsaker. Det är även så att den diagnostiseras sällan först då tumören blivit relativt stor eller har spridit sig till andra organ. Men när njurcancer väl upptäcks direkt kan det bero på dessa symptom:
1. Blod i urinen. - Vanligast. Du bör alltid gå på läkarbesök om detta händer dig.
2. Värk på den ena sida av kroppen där den sjuka njuren sitter - ganska vanligt
3. Feber, högt blodtryck, viktnedgång och aptitlöshet.
4. Tecken i andra organ. T.ex. lungorna, lymfkörtlarna, levern eller skelettet. Cancern har då spridit och bildat metastaser (dottertumörer). 
 
Behandlingarna för njurcancer varierar så som alla andra cancerformer. Men de vanligaste för just njurcancer är kirurgi där njuren tas bort om det bara är där cancer sitter, cytostaticka (cellgift), immunologisk behandling som är väldigt sällsynt eftersom genom detta tar vårat eget immunförsvar bort njurcancern, målstyrda läkemedel som blockerar signalsystem i celler som bromsar njurcancern, strålbehandling och lindrande behandling som lindrar smärta och symptomen.
 
Orsaken till njurcancer är idag oklart. Ärfliga former förekommer men är mycket sällsynta. Dock så har rökning, övervikt och fetma medfört ökad risk.
 
Om du skulle få en prognos av njurcancer med små tumörer som inte vuxit igenom njurkapseln är detta en god nyhet. Eftersom njurcancer lätt sprids via blodet hör den till de cancerformer som ganska ofta bildar metastaser. Vid ca 20 % av fallen som upptäcks vid diagnos idag har dessa spridit sig, resten av de 80 % är då alltså kvar i njuren. Totalt botas knappt hälften av de drabbade, men många av dem som inte botas kan leva flera år med sin sjukdom.
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback