Prostatacancer

Sveriges vanligaste cancerform är prostatacancer som drabbar främst äldre män men även ett fåtal yngre. En tredjedel av männen som får cancer har prostatacancer, och tyvärr blir sjukdomen allt vanligare. 
 
Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, och brukar vara svår att upptäcka i tidigt stadie. Symptomen som kan komma för prostatacancer kan vara svåra att märka, eftersom de lätt förknippas med en godartad prostataförstoring. Men de vanligaste symptomen kan vara smärtor i ryggen eller höfter om de då har spridit sig till skelettet, man kan känna sig tröttare, tappa vikt och även bensvullnader. 
 
Det finns olika stadier på hur långt cancern har hunnit utveckla sig, och beroende på i vilket stadie du är så är det olika behandlingar. Om de olika behandlingarna kan du läsa om HÄR!
 
 
Men varför får så många män prostatacancer? Det finns fortfande ingen förklaring till varför vissa får det, men det finns studier som visar att prostatacancer är vanligare i vissa familjer, vilket tyder på att det är ärftligt. Det handlar även om livsstil och miljö, det finns vissa saker du kan undvika att äta och tvärtom. 
 
Idag lever 75.00 män i Sverige som någon gång haft någon form av prostatacancer. År 2010 fick 9697 män diagnosen och 70% av dem var över 65 år gammal. Omkring 2500 män dör i Sverige varje år i prostatacancer. 
 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback