Sarkom

Sarkom är ett gemensamt namn för elakartade tumörer och när cancern utgår från kroppens stödjevävnader, till exempel skelett, brosk, bindväv eller muskler, kallas den för sarkom. Sarkom är en ovanlig cancerart, endast 350 stycken drabbas varje år vilket är mindre en 1% av all cancer i Sverige, men det finns olika typer utav denna, t.ex. mjukdelssarkom (kan vara i t.ex. muskler, brosk, blod- och lymfkärl) och skelettsarkom, och av bara mjukdelssarkom så finns det 50 st olika arter, dock är det väldigt ovanliga.
 
Symtom för mjukdelssarkom är inte så vanliga, men värk kan förekomma. Sjukdomen är svår att upptäcka, men gör oftast det av en slumo om patienten känner en knuta eller förhårdnad. Blodprover brukar visa normala värden, rörselser, känsel och blodförsörjningen brukar fungera normalt äver om tumören är stor. Så just denna typ av cancer kan vara svår att upptäcka. Symtomen för skelettsarkom är att de drabbade brukar märka av rörselse- och belastningssmärtor. Man kan få värk när man vilar och ha svårt att sova, man kan även känna sig svullen och öm. 
 
Det finns olika typer utav behanlingar. Det kan genomföras via operation där man tar bort tumören, strålbehandling som oftast används vid mjukdelssarkom, cytostatika används även för att hindra att tumören ska sprida sig.
 
Varför människor drabbas av Sarkom är det egentligen ingen som vet. Det finns en genetisk faktor som kan göra att sjukdomen kommer med ärftliga sjukdomar. 




Verkligen jättekul å läsa att ni ska försöka samla in pengar till cancerfonden. Jag hoppas att att ni når fram dit ni ska å att det verkligen går bra för er! Borde finnas fler som er som hjälper å stödjer för att få bort den hemska cansern som tar liv!

Kram

2012-10-12 // 12:29:09
» linah

fin header!

2012-10-12 // 15:12:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback