Bukspottkörtelcancer

Bukspottkörtelcancer är kanske inte den vanligaste bland de unga, men är du runt 65 år så ökar risken att drabbas utav den. Risken att drabbas utav bukspottkörtencancer är ganska stor. Ungefär 900 personer i sverige drabbas av den varje år. Om du är rökare ökar risken betydligt mycker mera också.
 
De vanligaste symptomen utav cancer i bukspottkörteln är bl.a. gulsot, aptitlöshet och viktminskning, smärta i buken och förändrad avföring. Att man även får diabetes kan vara ett symptom. Det handlar då om ålder-diabetes och typ 2-diabetes. Gulsot kan du märka om dina ögonvitor och hud färgas och blir gula eller så kan du märka det om ditt urin blir mörkare medan avföringen blir ljusare. Klåda kan också förekomma. Dock så kan även gulsot betyda något annan än cancer i bukspottkörteln, de kan också vara att en sten täpper till gallgången eller att ett hepatitvirus gett en inflamation i levern.
Enligt andra patienter som haft smärta i buken som symptom har beskrivit denna smärta att den sitter långt inne i magen och strålar ofta ut i ryggen under lång tid.
Om din avföring skulle förändras pga. bukspottkörtelcancer skulle den göra så att tillverkningen av enzymer minskas. Det i sin tur gör att fetten i maten inte bryts ner i tarmen. Avföringen blir då rik på fett vilket gör att den flyter i toavattnet och blir svår att spola ner. Den kan även lukta riktigt illa.
 
Om du skulle drabbas utav bukspottkörtelcancer krävs en operation direkt. Men om den skulle anses som lindrig skulle det kunna diskuteras om en annan behandling så som en mindre kirurgiskt ingrepp som cytostatiska- eller strålbehandling, smärtlindring, behandling av klåda eller läkemedel mot illamående.
 
I de flesta fall upptäcks bukspottkörtelcancern för sent vilket gör att chansen att bli helt botad blir mycket liten. Ungefär 10 % av de som blir opererade blir botade. Och de personer som använder cytostatiskabehandlingar efter sin operation ger 20 % chans att bli botad efter operation.
 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback