Malignt melanom (hudcancer)

Någonting vi alla nog kan vara slarviga på är att kolla våra pigment- och födelsemärken. Ändrar de form, färg, storlek eller börjar att klia så är det dax alla kolla upp dem, för det kan vara malignt melanom (hudcancer). 
 
Malignt melanom är en av de cancerformen som har ökat snabbast i Sverige på senare tid. Alla kan drabbas, män som kvinnor, unga som gamla - allt handlar egentligen om att man måste vara försiktig så att man inte solar för mycket eller bränner sig. Det är inte heller bara huden som behöver drabbas, utan även slemhinnor och ögon. Malignt melanom är även en ärftlig sjukdom, så har någon i din släkt haft det har du större risk att få det själv. Även de personer som har ljus hy och rött hår har extra stor risk att drabbas.
 
Malignt melanom klassas dom den farligaste cancern, eftersom att den kan spridas vidare till andra kroppsdelar genom så kallade "dottertumörer" (metastaser), som avgör hur allvarlig cancern är.
 
Varje år drabbas 2800 personer i Sverige av malignt melanom, och närmare 18% av dem överlever inte. Så det bästa du kan göra för att undvika detta är att skydda dig ifrån solen, helst små barn eftersom deras hud är mer känslig. Lär även känna dina pigment- och födelsemärken och lägg märke till ifall det förändras - då är det dax att söka upp vårdcentral.





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback